Logo

 

Inleiding

 

Stellingen

 

Mee-re(a)gerenDefensie

Stellingnummer D 1

Deelname aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF moet verder worden afgeremd.

 

Toelichting:

Tenzij het kabinet harde garanties heeft dat het Nederlandse bedrijfsleven binnen een vaste, beperkte tijd, miljarden aan orders krijgt.

Reageren? Klik hier!


Stellingnummer D 2

Bij gelijke kwaliteit en prijs moet defensie bij de inkoop van nieuw materieel de voorkeur geven aan Europese makelij.

 

Toelichting:

EU landen moeten elkaar zoveel als mogelijk steunen. Dit geldt ook bij de aankoop van goederen. Defensie heeft hier nogal eens mee te maken. Bij grote aankopen moet ook het Nederlandse bedrijfsleven, als zij tenminste in die materie thuis is, worden betrokken.

Reageren? Klik hier!


Stellingnummer D 3

De overheid moet kijken of er in Nederland voldoende animo is om beperkt de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren.

 

Toelichting:

Een militaire dienstplicht van bijvoorbeeld 12 maanden met een vrijwillige verlengingsmogelijkheid van nogmaals 1 jaar zou gekoppeld kunnen worden aan een beroepsopleiding. Er zijn in Nederland nogal wat besluitloze jongeren zonder werk die misschien de schoolopleiding niet hebben afgemaakt. Zij weten vaak niet welke richting hun leven op moet. Een goede militaire opleiding die bol staat van activiteiten, zou wellicht een eerste stap kunnen zijn naar een verdere beroepsopleiding met perspectief op een baan wat op termijn meer voldoening geeft dan zomaar wat rondhangen.

Ook een sociale dienstplicht is dienstplicht.

Reageren? Klik hier!


© 2006-2014 STAPB

Stichting Adviesgroep Politiek en Beleid